Cabina de dus a devenit tot mai populara, in special atunci cand este echipat cu o rigola incastrata in podea si fara o cadita. Cu toate acestea, instalarea unei rigole necesita cunostinte precise, deoarece chiar si o mica eroare poate compromite functionarea corecta a sistemului si poate duce la probleme in baie. Din acest motiv, montajul trebuie sa fie efectuat exclusiv de catre persoane cu experienta, iar rigola aleasa trebuie sa fie de inalta calitate, rezistenta si sa asigure drenarea eficienta a apei pe termen lung.
In articolul urmator vom discuta despre modul de selectare a celei mai potrivite rigole de dus si despre materialele necesare pentru montarea acesteia, plus informatii despre pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a finaliza cu succes un proiect de acest gen.
Cum alegi rigola de dus potrivita?
Materialul din care este confectionata rigola este deosebit de important, iar optiunea ideala ramane o rigola din otel inoxidabil de calitate superioara, datorita rezistentei si aspectului sau remarcabil. Un aspect crucial este faptul ca rigola sa fie integral metalica, nu doar partea sa superioara. Dimensiunile rigolei selectate trebuie sa tina cont si de dimensiunile dusului. Intr-o cabina spatioasa, puteti opta pentru o rigola cu o lungime de 80-90 cm sau chiar mai mult de 100 cm.
De asemenea, este important ca rigola sa ofere optiuni suplimentare, precum un cheita speciala pentru ridicarea gratarului, o sita interioara pentru retinerea parului si accesorii antimiros. Designul corespunzator joaca un rol la fel de important. Produsele de calitate superioara necesita instalarea de catre profesionisti specializati. Un alt criteriu de luat in considerare se refera la pozitia rigolei: pe podea, langa un perete sau pe perete.
Materialele esentiale pentru instalarea rigolei de dus
Materialele esentiale pentru o instalare corecta a rigolei de dus sunt: mortar hidroizolant (pentru a asigura o legatura solida intre elemente), solutie hidroizolanta, placi de faianta, gresie, mozaic sau piatra naturala, adezivi, chit de rosturi, distantieri, rigola de dus (selectata in functie de cabina de dus).
Pasii pentru montarea rigolei
Pentru a realiza un proiect de lunga durata si bine executat, trebuie sa urmezi si sa respecti indicatiile producatorului rigolei. Pentru asigurarea unui drenaj eficient al apei, sapa trebuie turnata cu o inclinatie de cel putin 2% catre scurgerea corespunzatoare.
- Pozitionarea rigolei de dus implica urmatorii pasi. Inainte de a trece la urmatorii pasi, instalatorul trebuie sa se asigure ca dispune de o scurgere cu lungimea potrivita.
Apoi, in spatiul special creat, se fixeaza scurgerea cu ajutorul suruburilor de ancorare incluse in pachet. Inaltimea este ajustata, iar sifonul este conectat la conducta de evacuare. Pentru a asigura alinierea corecta a scurgerii in pozitia orizontala, se utilizeaza un poloboc, garantand astfel rezultate precise si corecte.
- Pasul urmator implica turnarea betonului in jurul rigolei pana la nivelul flansei de izolare. In jurul canalului de scurgere se va crea o suprafata de beton intarit, avand aproximativ 10 centimetri in grosime, apoi se va aplica un strat de grund. Placile ceramice vor fi fixate pe flansa rigolei folosind adeziv sau silicon universal.
- Hidroizolarea: se indeparteaza folia de pe gulerul rigolei, iar banda de impermeabilizare este aplicata pe latimea acestuia, avand grija sa se fixeze partea proeminenta de beton. Pentru aceasta parte a procesului, suprafata de beton este acoperita suplimentar cu material hidroizolant sau cu o folie impermeabila. Materialul hidroizolant este aplicat peste sapa de beton si peste marginile rigolei, urmat de banda de hidroizolare si inca un strat de material hidroizolant.
- Instalarea placilor ceramice: Se asaza placile ceramice si se lipesc cu adeziv sau silicon. Spatiul dintre placi si scurgere se umple cu chit elastic (impermeabil).
Speram ca sfaturile noastre sa iti fie de ajutor!