Orice suprafata va fi mai estetica si mai durabila atunci cand beneficiaza de o curatare si o intretinere corecta. Fiecare accesoriu, piesa din alcatuirea locuintei, spre exemplu, necesita atentia noastra periodica. De interes pentru noi sunt elementele realizate din otel inoxidabil, indeosebi componente precum rigolele si sifoanele din cadrul grupului sanitar.
Este sau nu necesara curatarea otelului inoxidabil?
Sunt persoane puternic incredindate ca anumite suprafete se mentin la standarde inalte de curatenie fara interventia lor. Este adevarat ca unele dintre acestea nu presupun la fel de multe interventii de intretinere ca altele, insa curatarea este un proces mereu necesar - tine de igiena pana la urma (valabil deci si in cazul sifoanelor, a rigolelor pe care le regasiti in portofoliul nostru).
Rugineste sau nu otelul inoxidabil? Ca orice bun material, si cele care au la baza acel metal sunt supuse ruginii. Bineinteles, comparativ cu alternative diverse, este mult mai rezistent si vine cu avantajul ca, intretinut corect, se va pastra mai bine, pentru mai mult timp.
Despre procesul de coroziune trebuie sa spunem insa ca este continuu, omniprezent de asemenea. In principal este mai vizibil si frecvent in cazul otelurilor comune. Este vorba despre oxidul ce se formeaza la acestea, avand o culoare specifica - galben - rosiatica, uneori chiar pana la brun inchis. Popular il denumim rugina, insa este o problema care apare numai atunci cand lipseste curatarea suprafetelor respective, nu in mod exclusiv, ci dupa utilizarea lor sau in alte astfel de circumstante.
Baia fiind un mediu umed, acolo unde nu exista o ventilatie corespunzatoare sau mai ales cand scurgerea nu este facuta de un profesionist, este necesara ceva mai multa atentie. Este si motivul pentru care recomandam mereu clientilor nostri atentie sporita in ceea ce priveste proiectarea pantei, astfel ca apa sa nu stagneze pe sifoane sau rigole. In orice caz, materialul folosit in fabricarea lor este un otel inoxidabil inalt calitativ, deci care va rezista cu succes.
Atentie sporita atunci cand alegeti orice produs, accesoriu realizat din acest material. Fiind din randul metalelor active, sunt toate sansele ca o calitate inferioara a lor sa rezulte rapid in semne de coroziune, chiar daca nu interveniti in nici un fel asupra lor.
Majoritatea otelurilor inoxidabile sunt pasive, cu atat mai mult cele ce au continut si de alte elemente. Multe dintre acestea au un procentaj insemnat de nichel sau crom, spre exemplu, aspect ce determina si rezistenta la coroziune.
Cand exista un procent crescut al acestor aliaje, in combinatie cu oxigenul din atmosfera, se formeaza oxidul de crom, cu rol de protectie contra unei astfel de consecinte. Murdaria in schimb este cea care influenteaza rezistenta materialului, actiunea sa fiind in timp - iata de ce curatarea si intretinerea otelului inoxidabil este necesara.
Nu doar din considerente estetice deci, ci si pentru a pastra rezistenta la coroziune e ideal sa luati masuri si in privinta rigolelor, respectiv a sifoanelor din dotarea locuintei, cele ce alcatuiesc scurgerea de la dus, pardoseala, etc. Integritatea suprafetelor poate fi asigurata si prin spalarea din abundenta cu apa atunci cand sunt contaminate chimic, de exemplu. Este mai mult o posibilitate in spatiile casnice. In zonele industriale, unde se folosesc produse cu puternic efect de contaminare, unde se prelucreaza metale, unde se folosesc discuri abrazive, unde pot sari pilituri sau scantei etc., atentia trebuie sa fie cu atat mai sporita, iar interventia de intretinere imediata.